Waarom ons   |    Projecten     |     Afspraak maken    |    Contact

Nieuws & tips


TuinonderhoudApr 1, 2014

SNOEIEN
Snelgroeiende hagen zoals de liguster en de Leylandii-conifeer kun je vanaf nu regelmatig snoeien. Struiken die in het voorjaar bloeien, zoals Forsythia, Ribes, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en Japanse sierkwee (Chaenomeles), mogen direct na de bloei gesnoeid worden. Doe dit door enkele oude takken helemaal bij de basis af te knippen (verjongen). Bolbomen en knotbomen, zoals de Bolacacia, Bolcatalpa en Knotwilg knot je helemaal terug, als je dat nog niet had gedaan. De (Bol)Esdoorn snoei je nu niet, dan gaat hij bloeden. Wacht tot hij weer volop in blad staat en knip dan eventueel wat terug. Bomen en struiken die vorige maand gesnoeid konden worden, kun je tot half april snoeien mits ze nog niet te ver zijn uitgelopen. Groenblijvende struiken en vaste planten die niet gesnoeid hoeven te worden, krijgen 's winters soms wel bruine bladeren of dode takken. Deze knip je altijd weg.

VIJVER OF WATERELEMENT
Verwijder oude dode bladeren van de waterplanten en vul zo nodig aan met nieuwe zuurstofplanten. Als je de pomp er in de winter uitgehaald hebt, kan die aan het eind van de maand weer teruggeplaatst worden.

BEMESTEN
Composteren kan nog steeds, als je daar vorige maand nog niet aan toe was gekomen. Zodra het gras weer is gaan groeien, moet het de hele zomer door regelmatig bemest worden met gazonmest. Dit kan je het beste vlak voordat het gaat regenen doen, of anders zelf de sproeier aanzetten. De borders kunnen spaarzaam bemest worden met gedroogde koemestkorrels. Als de planten het goed doen, is het eigenlijk niet nodig. Rozen, fruitbomen/struiken en andere veeleisende planten hebben wel elk voorjaar een flinke dosis mest nodig. Later in de zomer hebben zij dit nog eens nodig. Als de zuurgraad te hoog is, wat je kan bepalen met een simpele test-set te koop bij de meeste tuincentra, is het nodig om kalk te strooien.